Ένα μικρό αφιέρωμα στο Θεό Διόνυσο....


ΔΙΟΝΥΣΟΣ

"Όταν οι Νύμφες τέλειωσαν την ανατροφή αυτού του θεού, που χίλιες φορές του αξίζει να τον υμνούν, αυτός άρχισε να τριγυρνάει εδώ κι εκεί μέσα στις δασωμένες ρεματιές, στεφανωμένος με φουντωτά κλαδιά κισσού και δάφνης. Και τον ακολούθαγε όλος ο θίασος των Νυμφών κι εκείνος βάδιζε μπροστά και το ποδοβολητό τους γέμιζε το ατελείωτο δάσος"


Γιος του Δία και της Σεμέλης κόρης του Κάδμου ο Διόνυσος διασώζεται από τις φλόγες που έζωσαν το παλάτι του πατέρα της -μετά από την εμφάνιση του Δία σε όλο του το μεγαλείο- χάρη στην παρέμβαση της Γης, που άφησε τον κισσό να τυλίξει τους κίονες του ανακτόρου και να διασώσει το θείο βρέφος. Ο Δίας τοποθέτησε το βρέφος στον μηρό του εν αγνοία της Ήρας και το έβγαλε στο φως την κατάλληλη στιγμή, όταν ολοκληρώθηκε η κύησή του. Εξαιτίας του γεγονότος ότι γεννήθηκε ανάμεσα στα αστροπελέκια του Δία και την πυρκαγιά του ανακτόρου, ο Διόνυσος έφερε την επωνυμία πυριγενής και εξαιτίας του γεγονότος ότι συνέχισε την κύησή του στον μηρό του πατέρα του μηρορραφής, διμήτωρ και δισσότοκος.
Ο θεός περιπλανάται στην Αίγυπτο και τη Συρία, τρελός από το μίσος της Ήρας. Θεραπεύεται από τη Ρέα στη Φρυγία. Η Ρέα, επίσης, είναι εκείνη που τον διδάσκει την τελετουργική λατρεία και ορίζει το ένδυμα του θεού και των Μαινάδων ακολούθων του. Η ακολουθία του θεού συμπληρώνεται με τους Σατύρους και τους Σειληνούς. Θεός εκπολιτιστής ο Διόνυσος συνέχισε την περιπλάνησή του, διδάσκοντας ανά τον κόσμο τις ιδιαίτερες τελετές του και την καλλιέργεια της αμπέλου. Αλλού έγινε δεκτός ως θεός, αλλού ως τυχοδιώκτης άνθρωπος, γεγονός που προκάλεσε σύμφωνα με τον μύθο και ανάλογες αντιδράσεις εκ μέρους του, ευνοώντας τους φίλους και τιμωρώντας τους εχθρούς, όπως φαίνεται στο παράδειγμα του Προίτου, βασιλέα της Τίρυνθας, των τριών θυγατέρων του βασιλέα Μινύα στον Ορχομενό ή τις κόρες του αττικού δήμου των Ελευθερών.

Στην αρχαία Ελλάδα αυτή η στενή σχέση μεταξύ δράματος και μυθολογίας συνοψιζόταν στο προσωπείο, τη μάσκα που συμβόλιζε τον ίδιο τον Διόνυσο και μια διαδικασία ταυτόχρονα μέσω της οποίας οι συμμέτοχοι αντιλαμβάνονταν μια αναλαμπή των άγριων παράδοξων που συσχετίζονταν σε μύθους και θεσπίζονταν ως ιεροτελεστίες ή μυστηριακά δρώμενα. Τέτοιες μυστηριακές παραδόσεις ήταν κοινός τόπος στον αρχαίο κόσμο και μερικές είναι γνωστό ότι διήρκεσαν επί χιλιάδες έτη. Ο Γνωστικός χριστιανισμός είναι ένα σχετικά πρόσφατο παράδειγμα των μυητικών μυστηρίων και ακόμη και σήμερα οι ανατολικοί ορθόδοξοι και ρωμαιοκαθολικοί ναοί διατηρούν συγκεκριμένα τελετουργικά στοιχεία, συνεχίζοντας τη γραμμή παράδοσης των μυστηριακών θρησκειών με δρώμενα όπως η μετουσίωση του σώματος και του αίματος του Χριστού.

Ο Διόνυσος μεγάλωσε στη Νύσα, μέσα στην ελεύθερη φύση, όπου ανεμπόδιστα μπόρεσαν να αναπτυχθούν τα ένστικτά του....
Μήπως σας θυμίζει κάτι?


Dionisos
Dionysus had a strange birth that evokes the difficulty in fitting him into the Olympian pantheon. His mother was a mortal woman. Semele, the daughter of king Cadmus of Thebes, and his father Zeus, the king of the gods. Zeus' wife, Hera, a jealous and prudish goddess, discovered the affair while Semele was pregnant. Appearing as an old crone (in other stories a nurse), Hera befriended Semele, who confided in her that Zeus was the actual father of the baby in her womb. Hera pretended not to believe her, and planted seeds of doubt in Semele's mind. Curious, Semele demanded of Zeus that he reveal himself in all his glory as proof of his godhood. Though Zeus begged her not to ask this, she persisted and he agreed. Therefore he came to her wreathed in bolts of lightning; mortals, however, could not look upon an undisguised god without dying, and she perished in the ensuing blaze. Zeus rescued the foetal Dionysus by sewing him into his thigh. A few months later, Dionysus was born on Mount Pramnos in the island of Ikaria, where Zeus went to release the now-fully-grown baby from his thigh. In this version, Dionysus is borne by two "mothers" (Semele and Zeus) before his birth, hence the epithet dimētōr (of two mothers) associated with his being "twice-born"....

0 σχόλια: